Do’s en don’ts met sinterklaasavond

Zo maak je er écht een heerlijk avondje van!

Wat moet je bij sinterklaas eten en drinken? Na een dag school en werk heeft iedereen trek. De typische sinterklaashapjes – pepernoten en andere zoete hapjes – heb je op een gegeven moment wel gezien. En tijd om in de keuken staan voor een sinterklaasdiner is er niet.

Het Sinterklaasfeest als jaarlijks volksfeest bestaat al eeuwenlang. De vorm waarin we dit feest tegenwoordig vieren, pakjesavond, is een nog jonge en typisch Nederlandse traditie. Pakjesavond kent een aantal varianten. Maar hoe je het ook viert, sinterklaas staat synoniem aan gezelligheid, samenzijn en aandacht voor elkaar. Daarbij horen natuurlijk ook lekkere hapjes en drankjes.

Maar… welke hapjes serveer je bij het sinterklaasfeest? Wat zet je op tafel als je thuis, of op je bedrijf, sinterklaas viert? Wij hebben de do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet.

 

Stern Catering Sinterklaas buffet 10

Sinterklaasdobbelen

Wie geen zin heeft in surprises of gedichten, maar wel in een oergezellige pakjesavond met vrienden of familie, kiest voor het Sinterklaas dobbelspel.

Niet doen:

  • Een te grote groep in een kleine huiskamer proppen. Ben je met veel mensen, huur dan ergens een ruimte.
  • De hele avond gastheer of -vrouw blijven spelen. Ook jij doet mee aan het feest. Zet daarom glazen, bekers, borden en bestek tevoren al klaar en zet ook het drinken en eten alvast op tafel, zodat iedereen zelf kan pakken.

Doen:

  • Serveer een welkomstdrankje. Dat doet het altijd goed!
  • Plak op elk pakje een opdrachtsticker. Het pakje mag pas worden uitgepakt nadat de opdracht is uitgevoerd.
Stern Catering Sinterklaas buffet 13

Sinterklaasfeest organiseren in je bedrijf

Vier je een sinterklaasfeest bij je bedrijf? Kleed de ruimte passend aan met slingers, spelletjes voor de kinderen en een mooi versierde stoel voor die goede oude Sint.

 Niet doen:

  • Alleen zoetigheid serveren. De medewerkers met trek zullen het feest zo snel mogelijk willen verlaten om ergens anders een ‘bodem’ in hun maag te leggen.
  • Hapjes en drankjes uitdelen midden onder een voorstelling.

Doen:

  • Richt al je aandacht op het programma en de gasten en geef de catering uit handen. Zorg dat de ouders naast hun kinderen kunnen zitten. De kinderen voelen zich dan vaak het prettigst. En de ouders kunnen hen eventueel helpen.

 

Stern Catering Sinterklaas buffet 10
Stern Catering Sinterklaas buffet 11

Surprises en gedichten tot in de vroege uurtjes

Elkaar plagen of verrassen met lange, spitsvondige gedichten en creatieve surprises. Wat is er leuker dan dat?

 Niet doen:

  • Denken dat het hele gezelschap het vanaf het begin van het feest tot aan de laatste pakjes na middernacht volhoudt op pepernoten en speculaas.

Doen:

  • Een sinterklaasmaaltijd laten bezorgen. Lekker eten, gedichten en surprises vormen een perfecte cocktail voor een onvergetelijke sinterklaasavond!
Stern Catering Sinterklaas buffet 7

Sinterklaas hapjes en pakjes

Sinterklaas is een familiefeest. Sfeer en gezelligheid staat voorop tijdens pakjesavond! De kinderen pakken hun cadeautjes uit en spelen ermee, de volwassenen genieten van hun kroost en verwennen elkaar met leuke geschenken, al dan niet voorzien van een sinterklaasgedicht of verpakt als surprise.

Niet doen:

  • Uren in de keuken staan, terwijl je kinderen ondertussen het papier van de cadeautjes scheuren en de gedichten ongelezen in de papierbak belanden.
  • Een vijf-gangen pepernoten sinterklaasdiner serveren.

 Doen:

  • Een sinterklaasmaaltijd laten bezorgen. Niets missen van de pakjesavond en tóch lekker genieten van een maaltijd waarbij aan groot en klein is gedacht!
  • In het kader van voorpret: bak iets lekkers met de kinderen.
Stern Catering Sinterklaas buffet 6

Gezellig sinterklaas diner zonder gedoe

Vullen jullie het sinterklaasfeest in met een gezellig diner? Steeds meer mensen kiezen hiervoor, zeker als de kinderen ouder worden en ze geen tijd of zin hebben om pakjes te kopen en surprises en gedichten te maken.

Niet doen:

  • In de stress schieten omdat je een uitgebreid sinterklaasdiner denkt te moeten maken.

Doen:

  • Kies voor een smaakvol maar gemakkelijk diner en sluit af met een dessert in sinterklaasstijl, zoals koffie met chocoladeletter of een heerlijke sinterklaastaart. Laat het diner eventueel bezorgen door een cateraar. Dat is nog eens relaxed!

De Stern Sinterklaasmaaltijd 2018

  • Wil je al je aandacht kunnen richten op het feest zelf en de mensen met wie je sinterklaas viert?
  • Vind je dat lekker eten en drinken bij een feest hoort?
  • Wil je op sinterklaasavond lekker eten en drinken, zonder daarvoor de keuken in te moeten?

Bekijk en bestel dan hier het tijdelijke Stern sinterklaasdiner 2018!

 

SINTERKLAAS DINER BEKIJKEN