Mijzelf en anderen steeds beter maken, dat vind ik een feest.”

Als chef-kok heeft Ruard Veltmaat meerdere Bib Gourmands van Michelin in de wacht gesleept. Om zichzelf te blijven uitdagen, is hij in oktober 2021 de wereld van Stern binnengestapt. Daar geeft hij samen met Jeffrey de Boer leiding aan het keukenteam.

Voor wie zou ik graag eens willen koken?

‘Als chef-kok heb ik al voor veel bekende mensen mogen koken: de oud-ambassadeur van de VS, prins Friso, Hans van Mierlo, Youp van ’t Hek, Peter R. de Vries, Jan Terlouw en ga zo maar door. Als ik de kans kreeg, zou ik graag ook eens koken voor de bandleden van de progressieve rockband Marillion’, droomt Ruard hardop. Wie weet wordt zijn droom ooit werkelijkheid. Want naast de tijd die hij besteedt aan zijn vrouw en drie zoons werkt Ruard in zijn vrije uurtjes als recensent en interviewer bij progwereld.nl, een Nederlandse website op het gebied van progressieve en symfonische rockmuziek. Zelfs chef-koks blijken dus nog een leven buiten de keuken te hebben.

Stern Catering solidariteitsdiner 16
Stern Catering solidariteitsdiner 17

Een bak ervaring:

Ruard ademt horeca. Al meer dan dertig jaar – sinds zijn zeventiende – zit hij in het vak. ‘Ik wist al vroeg dat ik iets met mijn handen wilde doen, een ambacht wilde leren’, vertelt hij over zijn loopbaan. ‘Als geboren en getogen Raaltenaar begon ik mijn leerperiode bij De Leeren Lampe in Raalte en diverse andere horecabedrijven in de omgeving. Na mijn opleiding tot voortgezet restaurantkok ging ik aan de slag bij Poppe in Apeldoorn. Het liefst wilde ik doorleren tot Meesterkok, maar die opleiding was zo duur, dat ik koos voor bijscholing op onderdelen. Bij Poppe in Apeldoorn klom ik op van zelfstandig werkend kok tot souschef. Daarna werkte ik vier jaar lang als chef-kok bij De Witte Gans in Dalfsen. Vlak voor ik vertrok haalden we daar nog een Bib Gourmand binnen, een erkenning van Michelin voor restaurants die uitzonderlijk goed eten serveren met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.’

Nieuwe uitdaging:

‘Na nog een jaar als keukenmanager te hebben gewerkt bij Residence Victoria in Hoenderloo ben ik als chef-kok gaan werken bij ‘t Arsenaal en het door dit restaurant geëxploiteerde Van Marlehuis in Deventer. Ook bij ’t Arsenaal ben ik met mijn team onderscheiden met een Bib Gourmand. Ik had het er erg naar mijn zin, daarom ben ik er negentien jaar gebleven. Maar al voor de pandemie begon het toch een beetje te kriebelen. Ik had al mijn doelen wel behaald en wilde mezelf blijven uitdagen. Ik wil nieuwe dingen leren, scherp blijven.

Dus toen Jos en Maria mij uitnodigden voor een eerste gesprek bij Stern over de functie van executive chef-kok, was ik meteen positief gestemd. Na nog een paar Zoom-gesprekken met hen vanaf hun vakantieadres in Denemarken was ik helemaal overtuigd. Als zij zelfs in hun vakantie tijd willen maken voor een toekomstige werknemer, geeft dat een goed gevoel. Stern is een kwalitatieve cateraar en een bedrijf met historie, dat in de loop van de tijd steeds professioneler en veelzijdiger is geworden. Het heeft een goede naam opgebouwd in de regio. Bij mijn besluit speelde ook mee dat ik een goed gevoel bij Jos en Maria had, het klikt. En Jos en Maria staan echt tussen de medewerkers.’

Stern Catering solidariteitsdiner 9
Stern Catering Ruard Veltmaat koken luxe

Ambities:

‘Ik werk hier nu ruim zes maanden. Het kost tijd om het reilen en zeilen hier te begrijpen en doorgronden. Daarin heb ik veel aan Jeffrey. Ook moet ik nog steeds wennen aan het ritme: na altijd werkdagen van 11-23 uur te hebben gehad, werk ik nu van 8 tot 18 uur, en soms van 8-24 uur. Maar dat komt vanzelf goed. Ik ben blij met het team, er werken hier fijne mensen. Ook de samenwerking met Jeffrey loopt goed. Het is prettig dat we elkaar kunnen ondersteunen, want er lopen bij Stern soms zoveel opdrachten tegelijk dat één leidinggevende niet voldoende is.

Ik heb nu vooral zin om mijn expertise fine dining hier te gaan inzetten. Ook hoop ik het ambachtelijke aspect en het koken met regionale producten hier verder te kunnen versterken. Verder wil ik graag aan de slag met coachen. Ik zit al ruim dertig jaar in het vak en heb jarenlange ervaring in het leidinggeven en begeleiden van (jonge) vakgenoten. Het is voor mij een feest om collega’s nog beter te maken. Dat is voor mij een passie en een doel op zichzelf.’

Meer weten over Ruard Veltmaat Neem dan contact op.

Stern Catering solidariteitsdiner 15